Hialuronsav: bőröd egyik legjobb barátja (útmutató)

A hialuronsav hatása a ragyogó, hidratált bőr.

Nyelvtörő név, varázslatos hatások: ez a hilarunsav, a hibátlan, hidratált bőr kulcsa. Ám a hialuron nem csak a ráncokkal veszi fel a harcot, ezen felül még számos egyéb területen játszik fontos szerepet az emberi test működésében. Mi mindenre jó még ez a molekula? Hogyan válasszuk ki a nekünk való termékeket, ha kiaknáznánk a benne rejlő lehetőségeket?

Mi az a hialuron?

A hialuronsav (hyaluronan vagy hialuronát) egy vegyület, amelyet az emberi test természetes módon termel. A legnagyobb mennyiségben a bőrben, a kötőszövetben, az izületi folyadékban és a szemekben található, legfőbb funkciója pedig a víz megkötése, hogy a szöveteket kellő nedvességgel lássa el. 

A hyaluron terápiás használata

 • Táplálékkiegészítőként hatékonyan csökkentik az ízületi fájdalmakat a porckopásban szenvedőknél. Hialuronsav injekció is alkalmazható közvetlenül az ízületekbe fecskendezve a gyulladás megállítására. 
 • Hozzávetőlegesen 7 idősebb felnőttből 1 szenved a csökkent könnytermelés miatt bekövetkező száraz szem tüneteitől. Mivel a hialuronsav kiválóan megtartja a nedvességet, remekül használható a száraz szem kezelésére.
 • Az állatokon végzett kutatások arra utalnak, hogy a nagy dózisú hialuronsav segíthet megelőzni a csontritkulást, de emberek bevonásával még nem történtek kísérletek.
 • A nők körülbelül 3-6%-a szenved fájdalmas hólyagszindrómában, ami hasi fájdalmat valamint erős és gyakori vizelési ingert okoz. A hialuronsav segíthet enyhíteni a tüneteket, ha katéteren keresztül közvetlenül a hólyagba juttatják.
 • A hialuronsav a sebgyógyulásban is kulcsszerepet játszik, mivel jelzi a szervezetnek, hogy több eret építsen a sérült területen, hogy felgyorsuljon a hámképződés. 

A hialuronsav hatása a bőrápolásban

Egyetlen gramm hialuronsav képes súlyánál akár ezerszeres mennyiségű vizet is megkötni, ezzel biztosítva a bőr rugalmasságát. Mint minden természetesen előforduló, bőrerősítő komponens esetében, ennek mennyisége is csökkenni kezd a kor előrehaladtával, ezért mesterségesen kell bevinnünk kapszula, krém vagy szérum formájában. 

Mit tesz a hialuronsav a bőröddel? Például hidratálja!

 • Ha a bőr kellően hidratált és szuperpuha, akkor sokkal ragyogóbbnak tűnik.
 • Kellő nedvesség mellett a vonalak és a (mélyebb) ráncok is csökkennek, ezért nagyszerű összetevő bőröregedés ellen.
 • Még az érzékeny, a kiütésekre hajlamos és a zsíros bőrűek is nyugodtan használhatják.
 • Antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, tehát pajzsként működhet a szabad gyökökkel szemben, amelyek például a környezetszennyezés miatt keletkeznek. 

Kollagén és hialuronsav

A kollagén és a hialuronsav az egészséges, fiatalos bőr és az ízületek kulcsfontosságú összetevői, egy erőteljes duó, ami támogatja egymást. A hialuronsav a bőr alapvető összetevője, mivel képes elősegíteni a kollagénképződést. A kollagén feszesíti a bőrt, míg a hialuronsav táplálja és hidratálja a kollagént. A hialuronsav megtartja a vizet, nedvességgel és rugalmassággal látja el a kollagént. Mindkettő használata javasolt, ha az anti-aging területén maximális hatást szeretnénk elérni. 

Hogyan válassz hialuronos terméket?

Mivel a hialuron egyre népszerűbb komponens a szépségápolási termékekben, rengeteg hialuronos termék közül válogathatsz, ha szeretnéd bőrödet formába hozni. Ha a következőkre odafigyelsz, könnyedén megtalálhatod a számodra megfelelő készítményt.

 • Nézd át az összetevőket

Ideális esetben az összetevők listáján előkelő helyen szerepel a hyaluron (esetleg HA rövidítéssel), mert ez azt jelenti, hogy megfelelő mennyiséget tartalmaz a készítmény ahhoz, hogy a maximális hatást fejtse ki. Ha érzékeny a bőröd, kerüld a hozzáadott illatanyagokat és az alkoholt, mert ez utóbbi ráadásul szárítja is a bőrt.  

 • Figyelj az extra összetevőkre

A hialuronsav szérumokat többnyire dúsítják egyéb csodás összetevőkkel is, mint például a niacinamiddal, ami a hiperpigmentációval veszi fel a harcot. Ha egyéb bőrproblémáidat is szeretnéd kezelésbe venni, érdemes egy olyan rutint kidolgoznod, ami komplex hatóanyagokkal enyhít gondjaidon.

Ajánló