Szemüveg beállítás: teendők a tökéletes illeszkedéshez (2024)

szemüveg beállítás

Rendszeresen lecsúszik a szemüveg? Eláll a szár? Túl szoros a szemüveg papucs? Ilyen esetekben megoldást jelenthet a szemüveg beállítás, amely akár otthon is elvégezhető. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan érhető el a tökéletes illeszkedés.

Milyen jelek utalnak a helytelenül beállított szemüvegre?

1. Lecsúszik a szemüveg

A helytelen beállítás egyik leggyakoribb jele a folyamatosan lecsúszó szemüveg. Amennyiben rendszeresen azon kapja magát, hogy az orrhát közepéről kell visszatolni a szemüveget, valószínűleg eljött a szemüveg beállítás ideje.

2. Túl szoros szemüveg papucs

Kellemetlen szorítást érez az orrnyergén? A szemüveg levételét követően hossz ideig látszik a nyomás miatti elszíneződés a bőrön? Ez esetben a papucs túl szoros, szerencsére beállítása a legtöbb szemüvegnél egyszerűen módosítható.

3. A hosszú viselés diszkomfort érzetet okoz

Egy ergonomikus, az arc méretéhez illeszkedő szemüveg egész napos viselés mellett sem szabad, hogy kényelmetlenséget okozzon. Amennyiben a nap végén megkönnyebbül a szemüveg levételét követően, ideje módostani a szemüveg beállításán.

Így végezhető el a szemüveg beállítás

Szemüveg szárának beállítása

A szemüveg szárának beállítása kizárólag a fém- és fémszállal rendelkező műanyag keretek esetén lehetséges. Amennyiben műanyag anyagból készült a keretek, sajnos a szár beállítása nem módosítható.

Szemüveg szárának beállítása lépésről-lépésre:

 1. Használjon egy közepes vagy magas hőfokra állított hajszárítót a szemüvegszár hátsó részének felmelegítéséhez 30-45 másodpercig!
 2. A hő hatására a szár anyaga meglágyul, így könnyebben formázható.
 3. Fogja meg a szár végét egy textil segítségével, így elkerülhető, hogy a felmelegedett rész hozzáérjen a bőrhöz.
 4. Ezt követően kis erőkifejtéssel nyomja lefelé a szárakat a szorosabb illeszkedés érdekében. Amennyiben túl szoros a szemüveg, tolja enyhén felfelé a szár végét.

Szemüvegkeret beállítás, ha a lencsék nem szimmetrikusak

Rosszul beállított szemüveg esetén előfordulhat, hogy az egyik lencse magasabban van mint a másik. Ez nagyon zavaró lehet a látásban. Szerencsére könnyen javítható a probléma, mutatjtuk hogyan!

Szemüvegkeret beállítás szimmetrikus lencsékhez:

 1. Az előzőekhez hasonlóan, melegítse fel a szemüveg szárát egy közepes vagy magas hőfokú hajszárító segítségével.
 2. 30-45 másodperc melegítést követően egy textil segítségével fogja meg szemüveg szárát két ponton: a lencsékhez közel és a fül mögé illeszkedő részen.
 3. Amennyiben a jobb lencse van feljebb, a következőt szükséges tenni. Nyomja lejjebb a bal szár lencséhez közeli és fül mögé illeszkedő részét!
 4. A bal lencse van az optimálisnál feljebb? Ez esetben a jobb oldali szárat szükséges módosítani. Nyomja le kis erő kifejtésével a lencséhez közeli és fül mögé illeszkedő részeket!

Szemüveg papucs beállítása

A papucs feladata, hogy a szemüveg az orrnyereg megfelelő részén maradjon. Amennyiben túl laza a szemüveg, rendszeresen lecsúszik a fej előre hajtásakor. Azonban, ha túl szoros, az rövid időn belül kellemetlen érzéshez vezethet. Mutatjuk, hogy érhető el az optimális szorosság!

Szemüveg papucs beállítása lépésről-lépésre:

 1. Helyezze ujjbegyeit a papucsra!
 2. Kis erő kifejtésével tolja befelé a papucsokat!
 3. Próbálja fel a szemüveget és ellenőrizze az illeszkedést!
 4. Szükség esetén ismételje meg a 2. lépést!
szemüveg szárának beállítása

Gyakori kérdések és válaszok

Milyen egyéb oka lehet a rossz illeszkedésnek?

Előfordulhat, hogy nem megfelelő méretű szemüveget vásárolt. Ilyenkor a tökéletes beállítások mellett is gond lehet az illeszkedéssel. Vásárlás előtt győződjön meg a megfelelő szemüveg méretről! További segítségért tekintse meg szemüvegkeret méretválasztó cikkünket!

A fenti módszerek napszemüveg esetén is alkalmazhatóak?

Igen, a napszemüvegek beállításai is módosíthatóak. Tudjon meg többet a napszemüveg méretekről!

Lehetséges a szemüveg orrnyereg beállítás műanyag keret esetén is?

A szemüveg orrnyereg beállítás nem lehetséges a kizárólag műanyagból készült modelleknél. Amennyiben a műanyag keret fémszállal megerősített, az orrnyereg a fent bemutatott módszerrel módosítható.

Biztonságos a szemüvegszár beállítása házilag? Nem tehetek kárt a szemüvegben?

Igen, általában biztonságos a szemüvegszár beállítása házilag. Kövesse a fenti módszereket a legjobb eredmény elérése érdekében.

Kihez fordulhatok, ha a szemüvegkeret beállítás nem megy egyedül?

Amennyiben szeretné profikra bízni a feladatot, akkor kérje optometrista szakember segítségét a szemüvegkeret beállításában. Tapasztalt kollégáink készséggel segítenek a tökéletesen illeszkedő szemüveg megtalálásában.

Ajánló