Látásromlás kisokos: a szemromlás tünetei, okai és kezelése (2024)

szemromlás

A szemromlás, másnéven látásromlás, az idős és fiatal személyeket egyaránt érintő probléma.

Kialakulásának hátterében leginkább genetikai tényezők, külső hatások, bizonyos betegségek vagy az időskori makula-degeneráció állhatnak.

Leggyakoribb tünetei közé tartozik a fejfájás, látótér-kiesés és fokozott fényérzékenység. Cikkünkben részletesen bemutatjuk okait, tüneteit és kezelési lehetőségeit.

Melyek a szemromlás okai?

A szemromlás okai lehetnek genetikai eredetűek, okozhatja krónikus betegség vagy időskori izomdegeneráció. A látásromlás során a szem veszíthet regenerációs képességéből, csökkenhet a szövetek rugalmassága, valamint kialakulhat fénytörési probléma. 45-50 éves kor felett fokozatosan romlik a szem természetes alkalmazkodóképessége, sérülhet az éles látás központja, így kialakulhat az időskori makuladegeneráció. A makula, vagy más néven sárgafolt a szem ideghártyájának fontos része. A szemfenéki meszesedés néven is ismert betegség a leggyakoribb oka a kor előrehaladtával kialakuló látásromlásnak.

Látásromlás azonban nem csupán az idősödés, hanem örökletes betegségek, szürkehályog, zöldhályog, cukorbetegség, magas vérnyomás vagy a számítógép kijelzője előtt töltött rendszeres, hosszú idő következtében is kialakulhat. Fontos a kiváltó ok pontos megismerése a kellemetlen panaszok kezelése és a súlyosabb szövődmények megelőzése érdekében, így a látásromlás tüneteit tapasztalva érdemes mihamarabb felkeresni egy szemész szakorvost.

Szemromlás tünetei: így észlelhető a látásromlás

Mivel a szemromlás kialakulásának hátterében több tényező állhat, ezért tünetei is eltérőek lehetnek.

Szemromlás tünetei:

  • Rövidlátás: Rövidlátás, más néven myopia esetén a beteg közelre élesen lát, míg a távoli tárgyak homályosak. Gyakori jele a rendszeres hunyorgás, pislogás és a körülbelül 4-5 méternél távolabbi tárgyak elmosódása.
  • Távollátás: Távollátás vagy túllátás esetén a közeli tárgyak és feliratok élesen kivehetőek, a távolabbi tárgyak pedig elmosódnak.
  • Fejfájás: A szemromlás egyik leggyakoribb tünete a rendszeresen jelentkező tompa fejfájás. Leginkább a szem túlzott erőltetése okozza. A gyakori fejfájás utalhat túllátásra, rejtett kancsalságra és zöldhályogra is.
  • Korlátozott látótér: A csőlátás néven is ismert szemprobléma során a látótér nagy része beszűkül, így a perifériás, vagyis a fókuszált tekinteten kívüli látás megszűnik.
  • Látótérkiesés: A látótérkiesés a látótér centrális vagy perifériás részének hiányát jelenti. Gyakran a magas vérnyomás vagy egyéb idegrendszeri betegségek állhatnak a hátterében.
  • Fényérzékenység: Az erős lámpafényre való érzékenység, pislogás, hunyorgás és könnyezés is utalhat szemromlásra, gyulladásra vagy fertőzésre.
  • Szürkületi vakság: Ismertebb nevén, a farkasvakság a szemromlás azon állapota, amikor a szem nem képes alkalmazkodni a fényviszonyok változásához. Ennek következtében a beteg látása félhomályban vagy szürkületben jelentősen gyengül.
  • Színvakság: A színvakság egy örökletes látászavar, amelyet egy színérzékeny receptor hiánya okoz. A betegség következtében nehéz vagy lehetetlen különbséget tenni az egyes színek között.

Rohamosan romlik a látásom, mit tegyek?

Szemromlás esetén érdemes mielőbb cselekedni. A látászavarok kezelésével nem csupán az életminőség javitható, de a súlyos vagy akár visszafordíthatatlan szövődmények is megelőzhetőek.

1. Szakorvos felkeresése

Amennyiben hirtelen látásromlást, gyakori fejfájást, fáradékonyságot, fényérzékenységet, gyenge vagy korlátozott látást tapasztal, mielőbb keresse fel kezelőorvosát. Könnyedén lehet, hogy a panaszok hátterében szemromlás áll, ami szemüveggel vagy kontaktlencsével könnyedén kezelhető.

2. Kezelési terv követése

A szemvizsgálat során fény derülhet a látásproblémák okára. Egy képzett szemész szakorvos vagy optometrista képes a rendellenesség azonosítása után diagnózist állítani, kezelési tervet készíteni és hasznos tanácsokkal ellátni. A megfelelő látás visszanyerése vagy javítása érdekében érdemes pontosan követni az ajánlott lépéseket.

3. Kontrollvizsgálat

Bizonyos betegségek, genetikai hajlam, valamint 40-50 éves kor felett mindenképp ajánlott a rendszeres szemészeti kontroll vizsgálat. 1-2 évente abban az esetben is hasznos lehet egy alapos szűrővizsgálat, ha nem tapasztal szemromlást. Ezzel könnyedén kiszűrhetőek a még tünetmentes szemproblémák.

látásromlás

Gyakori kérdések és válaszok

Melyek a rossz szemüveg tünetei?

A rossz szemüveg tünetei változatosak lehetnek. Ide sorolhatjuk a rendszeres fejfájást, szemfáradtságot, a fókuszálási nehézségeket, a távolra vagy közelre való homályos látást, abban az esetben is, ha viseljük a szemüveget.

Melyek az erős szemüveg tünetei?

A nem optimális, túlzottan erős szemüveg tünetei közé tartozhat a nem megfelelő látás, a fejfájás, a szédülés vagy akár a kettős látás.

A látásromlás jelentkezhet fiataloknál is?

Igen, a látásromlás jelentkezhet fiataloknál is. A szemromlás nem csupán a kor előrehaladtával, hanem genetikai tényezők, krónikus betegségek, valamint sérülés következtében is kialakulhat.

Mi állhat a hirtelen látásromlás hátterében?

Hirtelen látásromlás esetén mielőbb keresse fel kezelőorvosát és kövesse az általa javasolt kezelési tervet. Hátterében gyakran olyan betegségek állnak, mint az idegrendszeri problémák, keringési zavarok, sérülések vagy gyulladások.

Melyek a látásromlás okai általában?

A látásromlás okai változatosak. Okozhatja időskori sárgafolt sorvadás, betegség, örökölt hajlam, illetve a rendszeres, napi több órás számítógép előtti időtöltés is.

Hogyan előzhető meg a gyors látásromlás?

Sajnos nem minden esetben előzhető meg a szemromlás. Érdemes azonban az olyan tényezőket elkerülni, amelyek hozzájárulnak a gyors látásromlás kialakulásához. Ide tartozik például a dohányzás, a napfény elleni védelem hiánya vagy a rossz látási viszonyok melletti olvasás.

Ajánló