Mi az a „büfészak”?

büfészak

A „büfészak” kifejezés napjainkban egyre többször kerül elő az oktatási témákban. Sokan használják ezt a szót pejoratív értelemben, de mit is jelent valójában, és miért vált ennyire elterjedtté? Ebben a cikkben részletesen kifejtjük a „büfészak” fogalmát, annak társadalmi megítélését és a különböző véleményeket.

A „büfészak” jelentése

A „büfészak” általában azokat a szakokat jelöli, amelyek nem nyújtanak mély, specifikus tudást, és viszonylag könnyen elvégezhetők. Az ilyen szakok elvégzése után a hallgatók gyakran találják magukat olyan helyzetben, hogy nehezen tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Munkaerőpiaci esélyek

Sokan úgy vélik, hogy egy „büfészakkal” szerzett diploma nem segíti elő a szakmai elhelyezkedést. Ennek oka, hogy túl sokan végeznek ilyen szakokon, és nincs rájuk valódi kereslet. Például egy történelem vagy politológia szakon végzett hallgató nehezen talál olyan munkát, amely közvetlenül kapcsolódik a tanulmányaihoz. Ez gyakran oda vezet, hogy más területeken, például gyorséttermekben helyezkednek el.

Tanulmányi követelmények

Az ilyen szakokat gyakran könnyebb elvégezni, mivel minimalis erőfeszítést igényelnek. A hallgatók sokszor úgy érzik, hogy kevésbé kihívást jelentő tárgyakat kell tanulniuk, ami hozzájárul ahhoz a képhez, hogy ezek a szakok nem nyújtanak valós, hasznosítható tudást.

Kritika és vélemények

A „büfészakokkal” kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Vannak, akik élesen kritizálják ezeket a szakokat, míg mások védelmébe veszik őket.

Kritikusok véleménye

Gyakori kritika, hogy az ilyen szakok végzősei gyakran találják magukat gyorséttermekben vagy hasonló helyeken dolgozni, nem pedig a tanult területükön. A kritikusok szerint ezek a szakok nem nyújtanak elegendő mélységet és specifikus tudást, így a végzettek nem versenyképesek a munkaerőpiacon.

Védők véleménye

Ezzel szemben mások úgy vélik, hogy ezek a szakok megfelelő alapot nyújtanak a további specializációhoz és a karrierépítéshez. Ha a hallgató hajlandó továbbtanulni és fejlődni, akkor ezek a szakok is értékes tudást adhatnak. Például a kereskedelem és marketing szak sokak szerint nem „büfészak”, hiszen a piacon nagy szükség van jól képzett marketingesekre, és megfelelő szorgalommal komoly tudás is szerezhető ezen a területen.

Példák és ellenpéldák

Kereskedelem és marketing szak

A kereskedelem és marketing szak sokak szerint nem „büfészak”. A piacon nagy szükség van jól képzett marketingesekre, és megfelelő szorgalommal komoly tudás is szerezhető ezen a területen. A szak elvégzése után a hallgatók rengeteg lehetőséget kapnak arra, hogy különböző iparágakban helyezkedjenek el, hiszen a marketing minden vállalat számára kulcsfontosságú.

Bölcsész szakok

Gyakran említik a bölcsész szakokat mint tipikus „büfészakokat”. Ugyanakkor ezek között is vannak olyanok, amelyek komoly piaci értékkel bírnak. Például a ritka nyelvek ismerete nagyon keresett tudás lehet, és jól fizető állásokhoz juttathatja a végzetteket. Másrészt a bölcsészettudományok területén szerzett általános műveltség és kritikai gondolkodás számos területen hasznosítható, még ha nem is közvetlenül kapcsolódik a szakterülethez.

A „büfészak” kifejezés mögött sokszor általánosítás és félreértés húzódik meg. Fontos, hogy a szakválasztásnál figyelembe vegyük saját érdeklődésünket és képességeinket, és ne csak a könnyű út keresése legyen a fő szempont.

Az alábbi pontok hasznosak lehetnek még kiegészítő információként:

 • Diplomások elhelyezkedési ideje: A bölcsészdiplomások átlagosan gyorsabban találnak munkát a természettudományi és társadalomtudományi végzettségűekhez képest.
 • Munkahelykeresés a tanulmányok alatt: A bölcsészhallgatók közel fele már az egyetemi évek alatt munkát vállal, ami segíti a munkaerőpiacra történő zökkenőmentes átmenetet.
 • Kormányzati statisztikák és realitások: Kritika a kormányzati statisztikák és az ezek alapján levont következtetések kapcsán, amelyek gyakran eltérnek a valós munkaerőpiaci helyzettől.
 • Felsőoktatás és munkaerőpiac viszonya: Vita arról, hogy a felsőoktatásnak mennyire kellene igazodnia a munkaerőpiaci igényekhez, és hogy ezek az igények hogyan változnak az idő múlásával.
 • Társadalmi és kulturális hozzájárulás: A bölcsészképzések nem csak szakmai tudást, hanem kulturális színvonalat, társadalmi mobilitást és közéleti aktivitást is termelnek, ami szintén fontos szempont.

Gondolatébresztő kérdések

 • Mennyire számít a szakma presztízse a munkaerőpiacon való érvényesülésben?
  A presztízs fontos szempont lehet, de nem minden. A legfontosabb, hogy szeresd, amit csinálsz, és jól teljesíts benne.
 • Hogyan befolyásolja a személyes szorgalom és a továbbképzés az elhelyezkedési esélyeket?
  A szorgalom és a folyamatos tanulás kulcsfontosságú. Azok, akik hajlandóak időt és energiát fektetni a tanulásba, sokkal jobb esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon.
 • Miként lehetne csökkenteni a „büfészakok” iránti előítéleteket a közvéleményben?
  Fontos, hogy a közvéleményt tájékoztassuk a különböző szakok értékéről és a bennük rejlő lehetőségekről. Továbbá, a sikeres példák bemutatása is segíthet a negatív előítéletek lebontásában.

Ajánló