Ez az 7 hobbi okosabbá tesz

könyvolvasás

Sokáig abban a hitben élt az emberiség, hogy az emberek egy adott szintű intelligenciával születnek, és a legjobb, amit az életükben tehetnek, hogy túlélnek. A tudósok azonban bebizonyították, hogy növelhetjük a bennünk lévő készségeket és lehetőségeket, miközben jól érezhetjük magunkat. Ma már tudjuk, hogy az új készségek elsajátításával az agy új idegpályákat hoz létre, amelyek gyorsabban és jobban működnek.

Íme 7 hobbi, ami okosabbá tesz

Ismerd meg azokat a szabadidős foglalkozásokat, amelyek fejlesztik az agy működését, ami által okosabb és talpraesettebb lehetsz.

  1. Hangszeren játszani

A zenélés segíti a kreativitást, az elemző készségeket, a nyelvet, a matematikát, a finommotorikát és még sok más fejleszt. Bár ezek mind nagyszerű előnyök, egyesek azt állítják, hogy a csapatjátékok sok mindenre képesek. A hangszereken való játék az agyféltekéket összekötő corpus callosum erősítése szolgál. A továbbfejlesztett corpus callosum erősíti a memóriát, a problémamegoldást és az általános agyműködést, függetlenül attól, hány éves az adott személy.

  1. Agytorna

A sudoku, rejtvények, rejtvények, társasjátékok, videojátékok, kártyajátékok, kaszinó játékok és a hasonló tevékenységek növelik a neuroplaszticitást. Amikor az idegsejtek új módokon reagálnak, mert új megoldásokra van szükségük, az növeli a neuroplaszticitást, ez pedig lehetővé teszi számunkra, hogy különböző nézőpontokból lássuk a dolgokat, és jobban megértsük a viselkedések és érzelmek okát és következményeit. Új mintákra leszünk figyelmesek, és javulnak kognitív képességeink. Érdemes agytornával foglalkozni és “próbára tenni” a képességeinket új dolgok megoldásával, mert a magasabb neurplaszticitással rendelkező emberek kevésbé hajlamosak a szorongásra és a depresszióra, miközben gyorsabban tanulnak és jobban memorizálnak.

  1. Olvasás

Az olvasás előnyei ugyanazok, akár a Bűn és bűnhődést, akár a Harry Pottert, akár egy új tudományos kutatást tanulmányozol. Az olvasás csökkenti a stresszt, amitől az egyén jobban érzi magát, és növeli mindhárom típusú intelligenciát – a kristályos, folyékony és érzelmi intelligenciát is. Ez összességében segít a problémamegoldó készség működésében, a különböző ismeretek összeállításában a mindennapi életben való jobb eligazodás érdekében, a viselkedési minták felismerésében, a folyamatok megértésében, valamint mások érzéseinek pontos értelmezésében és reagálásában.

  1. Rendszeres testmozgás

A havi egy alkalmi testmozgás önmagában nem hozza meg a kívánt eredmény. A rendszeres testmozgás sokkal hatékonyabb, mint az időnkénti kemény edzés. A rendszeres testmozgás során a sejteket elárasztja a BDNF, egy fehérje, amely segíti a memóriát, a tanulást, a fókuszt, a koncentrációt és a megértést. Ezt gyakran mentális élességnek is nevezik.

Egyes tudósok úgy vélik, hogy a huzamosabb ideig tartó ülés ellenkező hatást fejt ki, és valójában akadályozza agyunkat abban, hogy a lehető legjobban működjön.

tablet
  1. Új nyelv tanulása

Felejtsd el a rejtvényfejtést, hogy javítsd a memóriád: inkább tanulj meg egy idegen nyelvet. Kutatások kimutatták, hogy a kétnyelvű emberek jobban tudnak rejtvényeket megoldani, mint azok, akik csak egy nyelvet beszélnek. Az új nyelvek sikeres elsajátítása lehetővé teszi az agy számára, hogy jobban tudjon végrehajtani minden mentálisan megterhelő feladatot. Ez magában foglalja a tipikus vezetői készségeket, például a tervezést és a problémamegoldást.

Ezen túlmenően, ha legalább két nyelvet beszélsz, az pozitívan befolyásolja a környezet megfigyelésének képességét, és az agy könnyebben fókuszál az adott folyamatokra. Sokan azt mondják, hogy mivel a vezető pozícióban lévő emberek általában beszélnek nyelveket, angolul, spanyolul vagy franciául kell tanulniuk (természetesen ez munkakörtől és földrajzi fekvéstől is függ), ha feljebb akarnak lépni a ranglétrán.

  1. Kertészkedés

A kertészkedés olyan fizikai tevékenység, amely javíthatja az agy általános egészséget. A fizikai részéről elismert, hogy fokozza az agy véráramlását, ami javíthatja a kognitív funkciókat és a memóriát. Az olyan tevékenységek, mint az ásás, az ültetés és a gyomlálás, jó edzést biztosítanak, elősegítik a szív- és érrendszer egészségét és csökkentik a kognitív hanyatlás kockázatát. A kertészkedés azonban összpontosítást és odafigyelést is igényel, a magvak elültetésétől a növények metszéséig. Kertészkedés során olyan részletekre kell figyelni, amelyek meghatározzák a tevékenység eredményességét. Ez a tudatosság idővel javíthatja a koncentrációt és a figyelmet.

A kertészkedés lehet meditatív tevékenység, hiszen segít csökkenteni a stresszt és elősegíti az ellazulást.

  1. Meditálás

A dalai láma által indíttatott kutatás során 1992-ben kiderült, hogy irányítani tudjuk a saját agyhullámainkat, és bármit tudunk érezni, amit csak akarunk és akkor, amikor csak akarunk. Ez azt jelenti, hogy erősebbnek érezhetjük magunkat közvetlenül a tárgyalás előtt, magabiztosabbnak érezhetjük magunkat, amikor fizetésemelést kérünk, és meggyőzőbbnek érezhetjük magunkat egy értékesítési hívás során, ha meditálunk előtte.

Az általános elképzelés az, hogy az agy tovább fejlődhet, és ezt szándékosan meg tudjuk valósítani meditációval. A különböző tevékenységek az agy különböző területeit stimulálják, így meditációval lehet dolgozni azon, hogy javítsuk a gyengeségeinket és verhetetlenné váljunk az erősségeinkben.

Bármelyik szabadidős tevékenységet is választod, próbáld meg élvezni és kihozni belőle a maximumot, hiszen nem csak testi-lelki feltöltődésre lehet jó, hanem arra is, hogy fejleszd az agy működését, amit a későbbiekben más területeken is felhasználhatsz.

Ajánló