A Dragon Ball egy japán manga, amely meghódította a magyar fiatalok szívét

Dragon Ball

A „Dragon Ball” egy japán mangasorozat, amelyet Toriyama Akira alkotott. Először 1984-ben jelent meg, és gyorsan világszerte népszerűvé vált. A történet egy fiatal fiú, Goku kalandjait követi, aki rendkívüli harci képességekkel rendelkezik. Goku és barátai a hét mágikus „sárkánygömb” (Dragon Balls) után kutatnak, amelyek bármelyik kívánságot teljesíteni képesek, ha összegyűjtik őket. A sorozat híres az izgalmas harci jeleneteiről, erős karakterfejlődéséről, és az egész családnak szóló humoráról. A „Dragon Ball” franchise magában foglal több anime sorozatot (mint például a „Dragon Ball Z”, „Dragon Ball Super”), mozifilmeket, videojátékokat, online kaszinó nyerőgépeket és különböző merchandising termékeket. 40 év alatt a manga még mindig figyelmet kelt és népszerű szerte a világon, beleértve Magyarországot is. Évről évre a Dragon Ball közönség találkozik a Mondocon fesztiválon. A cikkünkben részletesen megtekintjük a Dragon Ball varázslatos világát és próbáljuk választ találni, hogy miért annyira népszerű.

Dragon Ball létrehozásának története és cselekménye

A Dragon Ball egy japán médiafranchise, melyet Toriyama Akira alkotott 1984-ben. Az eredeti mangát, amit Toriyama írt és illusztrált, 1984 és 1995 között közölték a Weekly Shōnen Jump magazinban, és a 519 fejezetet 42 tankōbon kötetben adta ki a Shueisha kiadó. A Dragon Ball a 16. századi kínai klasszikus „Nyugati utazás” című mű és a hongkongi harcművészeti filmek elemeit ötvözi. A szereplők kelet-ázsiai harcművészeti stílusokat használnak, mint például a karatét és a Wing Chun kungfut. A történet a főszereplő, Son Goku gyerekkorától felnőttkoráig követi nyomon, ahogy harcművészetekben képzi magát. Gyerekkorát távol a civilizációtól tölti, amíg találkozik Bulma tinédzser lánnyal, aki arra bátorítja, hogy csatlakozzon hozzá a világ felfedezésében, hét, sárkányhívó gömböket keresve. Utazása során Goku több barátot szerez, családapává válik, felfedezi idegen örökségét, és számos gonosszal küzd meg, akik szintén a sárkánygömböket keresik.

Toriyama mangáját két anime sorozatra adaptálták, amit a Toei Animation készített: „Dragon Ball” és „Dragon Ball Z”, amiket 1986 és 1996 között sugároztak Japánban. Emellett a stúdió 21 animációs mozifilmet és három tévés különkiadást, valamint egy folytatás sorozatot, a „Dragon Ball GT”-t (1996–1997) és egy köztes sorozatot, a „Dragon Ball Super”-t (2015–2018) készített. 2009 és 2015 között egy újravágott változat, a „Dragon Ball Kai” sugárzása folyt Japánban, amely szorosabban követte a manga történetét az anime saját anyagának többségének eltávolításával. Több cég különböző típusú termékeket fejlesztett a sorozat alapján, így létrejött egy nagy médiabirodalom, ami magában foglal animációs és élőszereplős filmeket, gyűjthető kártyajátékokat, akciófigurákat, soundtrack gyűjteményeket és számos videójátékot. A „Dragon Ball” az egyik legnagyobb bevételt termelő médiafranchise lett. Még a szerencsejáték világban aktívan használják a témát, például a dragon ball-os témájú online nyerőgépek és online kaparós sorsjegy vélemények szerint a legnagyobb népszerűséggel örvendnek. Az ilyen játékokat különböző online kaszinók kínálják, mint például az 5gringos vagy mások.

magyar online casino

Dragon Ball népszerűsége és története Magyarországon

1997-ben, a rendszerváltást követően, az RTL Klub és a TV2 váltotta fel a korábbi csatornákat Magyarországon, ami jelentős hatást gyakorolt az anime kultúra és piac terjesztésére az országban. Az RTL Klub a Rajzfilmklub nevű blokkjában több népszerű anime sorozatot kezdett el vetíteni, többek között a „Dragon Ball”-t, „Dragon Ball Z”-t és a „Sailor Moon”-t. Ezek az animék rendkívül népszerűvé váltak, és a rajongói tárgyak, mint kulcstartók, figurák, magazinok és VHS kazetták formájában is megjelentek a piacon.

Azonban, amikor a Rajzfilmklub megszűnt, a magyar „Dragon Ball” és „Sailor Moon” rajongóknak a német RTL 2 csatornán kellett német nyelven követniük a sorozatokat. 2010-ben és 2011-ben az Animax csatornán futottak az animék, de a csatorna elvesztette a vetítési jogokat, ami miatt kevesebb anime került adásba, helyette több élőszereplős sorozatot és valóság show-t kezdtek el sugározni.

2012-től az M2 gyerekcsatornaként üzemel, ahol számos korábbi mesét, köztük ezeket az animéket is vetítenek. Ezenfelül 2012 szeptembere óta a Viasat6 is újra kezdte vetíteni a „Dragon Ball Z”-t, ezzel ismét lehetőséget biztosítva a magyar rajongóknak a sorozat követésére.

A Dragon Ball megjelenésével vált igazán ismertté az anime műfaj Magyarországon. Bár korábban is voltak animék, mint az „Alfréd a Kacsa”, a „Kimba”, az „Ezüst Nyíl”, kevesen ismerték fel őket, mint animéket. A Dragon Ball után érkezett a Sailor Moon, a Slayers és más animesorozatok, melyek iránt nagy volt az érdeklődés. A Dragon Ball rajongói lelkesen vásárolták a kapcsolódó termékeket, mint kártyákat, matricákat, pólókat. A gyerekek a játszótéren és az iskolában is szívesen játszottak Dragon Ball-témájú játékokat. A sorozat népszerűsége magas volt, annak ellenére, hogy az ORTT aggódott a harcjelenetek erőszakossága miatt.

Amikor a Dragon Ball Z, egy véresebb és harcorientáltabb évad került adásba, az ORTT kénytelen volt intézkedni. Különösen egy tragikus eset után, amikor egy gyermek állítólag egy magas épületről ugrott ki, remélve, hogy a varázsfelhő elkapja, ami sajnos nem történt meg, és a gyermek életét vesztette. Ez az eset erősítette meg a „veszélyes és káros animék” nézetét a szülők körében. Az ORTT ennek eredményeképpen este 9 és hajnali 5 közötti idősávba szorította a sorozatot, amikor a célközönség nem néz tévét. Emiatt csökkent a nézettség, és végül a sorozatot levették a műsorról, ami nagy felháborodást váltott ki a rajongók körében. A gyerekek aláírásgyűjtésbe és levelezésbe kezdtek az RTL Klubbal, hogy visszahozzák a sorozatot, de ezek az erőfeszítések nem hoztak eredményt, noha a sorozat már teljesen le volt szinkronizálva. Ez az eset hosszú távú hatást gyakorolt a magyarok anime-vel kapcsolatos hozzáállására, sokan még ma is megvetéssel tekintenek ezekre, veszélyesnek és aberráltnak tartva őket.

Összefoglaló

A „Dragon Ball” egy japán animé sorozat, amely Magyarországon az 1990-es évek végén vált igazán népszerűvé, jelentősen befolyásolva az animé kultúrát az országban. A sorozat Son Goku kalandjait követi nyomon, aki harcművészetekkel, különleges képességekkel és a legendás sárkánygömbök (Dragon Balls) keresésével tölti idejét. A „Dragon Ball” az anime műfaj egyik meghatározó alkotása, izgalmas harcjeleneteivel és lenyűgöző karakterfejlődésével.

Magyarországon a sorozat első megjelenése után gyorsan népszerűvé vált, különösen a fiatalabb generáció körében. A sorozatot a későbbi években több televíziós csatorna is sugározta, és a rajongók körében nagy volt az érdeklődés a kapcsolódó termékek, mint például játékok, pólók, és egyéb emléktárgyak iránt. Ez a lelkesedés tovább ösztönözte az animé kultúra terjedését az országban.

A „Dragon Ball” népszerűsége a Mondocon fesztivál megjelenéséhez is hozzájárult. Ez a rendezvény az animé, manga, és a japán popkultúra rajongóinak egyik legfontosabb találkozóhelye Magyarországon. A „Dragon Ball” és hasonló animék rajongói itt találkozhatnak, cosplay versenyeken részt vehetnek, és megoszthatják szenvedélyüket másokkal.

Összességében a „Dragon Ball” jelentős hatást gyakorolt a magyar animé kultúrára, hozzájárulva az animé műfaj népszerűségének növekedéséhez az országban. A sorozat a japán popkultúra egyik meghatározó eleme lett Magyarországon, és a mai napig nagy hatással van a rajongókra és az animével foglalkozó rendezvényekre.

Ajánló