Hogyan válasszuk ki a vakolatot

H

A vakolat sokoldalú anyag, amely szinte bármilyen felületen használható. Használható a falak eredeti megjelenésének visszaadására, valamint az egyenetlenségek, repedések és egyéb kozmetikai hibák eltávolítására. Vannak estleges vakolatok, amelyeket a felületek érdesítésére és kiegyenlítésére használnak, és vannak dekoratív vakolatok, amelyeket befejező bevonatként használnak.

Miért van szükség vakolatra?

A falak kiegyenlítésére szolgáló anyag kiválasztásakor el kell dönteni, hogy mit válasszunk: gipszkarton vagy gipszkarton? A gipszkarton könnyen felszerelhető, és jól “elrejti” a kozmetikai hibákat, de csak beltérben használható. A gipszkarton alkalmas mind belsőépítészeti, mind homlokzati munkákhoz. A következő feladatok oldhatók meg az anyag segítségével:

 • függőleges és vízszintes hézagok kitöltése;
 • a felületek kiegyenlítése, repedések, egyenetlenségek eltávolítása;
 • további tűzvédelem létrehozása;
 • a helyiség akusztikai és hőszigetelési tulajdonságainak növelése.

A dekoratív vakolattal kezelt felület esztétikai vonzerejét is figyelembe kell venni.

Gipsz és cement alapú vakolat

Hogyan döntsük el, melyik a jobb: cementalapú vakolat vagy gipszalapú vakolat? Erre a kérdésre nehéz egyértelmű választ adni, mivel minden anyagnak megvan a maga alkalmazási területe.

A cementvakolatot általában akkor alkalmazzák, ha erős és tartós alapra van szükség. Az ilyen keverék összetétele cementet, meszet, vizet és homokot tartalmaz. A cementvakolat fő előnyei a következők

 • nagy szilárdság;
 • kiváló tapadás a különböző típusú felületeken;
 • megfizethető költség;
 • nedvességgel, hőmérséklet-ingadozással, napfénnyel szembeni ellenállás.

A cementalapú vakolat egyik hátránya a korlátozott alkalmazási terület – a habarcs nem alkalmazható műanyag vagy festett alapokra. A vakolat felhordása meglehetősen időigényes, és magában foglalja a keverék simítását, kiegyenlítését és simítóval való simítását. A kikeményedési idő hosszú, 7-14 nap között változik.

Ahhoz, hogy megértse, melyik vakolat a jobb – gipsz vagy cementalapú vakolat, meg kell ismerkednie a gipszkeverék jellemzőivel is. Ennek a befejező anyagnak számos előnye van:

 • a zsugorodás kizárva, a felület tökéletesen sík lesz;
 • a habarcs nem agresszív és környezetbarát;
 • A gipszkeverék képlékeny és könnyen alkalmazható;
 • A felületnek alacsony a hővezető képessége; a falak érintésre melegek lesznek;
 • A teljes kikeményedés 3-7 napot vesz igénybe.

A gipszvakolat hátrányai közé csak a magas költségek tartoznak (a cementalapú társaihoz képest) és a külső munkák lehetetlensége.

Milyen szempontok alapján értékelik, hogy melyik gipszvakolat a jobb: a Knauf Rothband, az Unis, a Bergauf vagy az Osnovit? A fenti márkák mindegyike tisztességes minőségű, ezért ajánlott a készítményt a jellemzői szerint kiválasztani. A következő paraméterek fontosak: a felhordás vastagsága, a habarcs élettartama, a frakció mérete, az aljzathoz való tapadás erőssége.

Az építőanyagok vásárlói gyakran elgondolkodnak – mi a legjobb vakolat a falak simítására? A mai iparban előállító (javító) és befejező vakolatokat gyártanak. Ezeket több kategóriába sorolják:

 • ásványi alapú keverékek polimer hozzáadásával;
 • műanyag akril vakolatok;
 • a szilíciumgyanta alapján előállított készítmény;
 • szilikátkeverékek lágyítószerek és folyékony káliumüveg hozzáadásával.

Homlokzati vakolat – melyik vakolat a legjobb?

Az anyag jellemzői alapján meg lehet mondani, hogy melyik homlokzati vakolat a legjobb. Például egy ásványi alapú vegyület jó vízgőzáteresztő képességgel és a gombásodással szembeni ellenálló képességgel rendelkezik. De élettartama nem több mint 10 év. A szilikongyanta hozzáadásával készült vakolat rugalmas, és a légköri csapadék hatására tisztítható. Hátránya a magas költség.

 

Hogyan válasszon tehát homlokzati vakolatot külső használatra? A legfontosabb tényezők közé tartozik a repedésállóság. E kritérium egyik vezetője a homlokzati szilikátvakolat.

Milyen vakolatot válasszunk a nedves helyiségek falaihoz

Léteznek speciális vakolatok a nedves helyiségek számára, amelyek gőz- és vízállóak. A vakolatot a felhordás előtt össze kell keverni, különben a vízszigetelő hatás romlik. A gipsz alapú vakolatok nem alkalmasak fürdőszobák vagy más nedves helyiségek vakolására.

Kézi és gépi tapaszok

Ahhoz, hogy megtudja, hogy a kézzel vagy géppel felhordott vakolat a legjobb, meg kell ismernie az egyes változatok sajátosságait.

Kézi vakolás

Ha kézi vakolást tervez, akkor a keveréket kis adagokban kell elkészíteni. Egy ilyen megoldás nem nevezhető praktikusnak, ha nagy felületet vagy egy egész házat kell kezelni. Az is nehéz, hogy minden alkalommal ugyanazt az állagot érje el, amikor kézzel készíti a vakolatot.

Gépi vakolás

A géppel felhordott vakolat lehetővé teszi a mesterember számára, hogy időt és energiát takarítson meg. A gép tartályokkal rendelkezik, amelyekbe vizet és száraz keveréket öntenek. A hozzáadandó összetevők arányát úgy programozzák, hogy a kimenet egy homogén oldat legyen. A gép speciális fúvókákkal van felszerelve, amelyek lehetővé teszik, hogy nagy felületen dolgozzon a lehető legrövidebb idő alatt.

 

Megjegyzés hozzáadása

Legutóbbi hozzászólások