A legjobb gipszkarton

A

A gipszkarton egy viszonylag új anyag, amely azonban már meghonosodott az építőanyagok piacán, és bizonyította nélkülözhetetlenségét az építőiparban. Egyszerre ötvözi az egyszerűséget, a praktikumot, a kényelmet és a szépséget. A legjobb gipszkarton 2022-ben egy új és kiváló minőségű anyag, amely soha nem hagyja cserben Önt. Egyetlen modern építkezés sem nélkülözheti ezt az anyagot. Napjainkban a gipszkartonlemezeket épületek befejezéséhez, válaszfalak telepítéséhez használják, kiváló fal-, mennyezet- és néha padlóburkolatként szolgálnak lakásokban, irodákban és más lakó-, munka- és háztartási helyiségekben.

Gipszkarton .

A gipszkarton egy összetett, tömörített anyagból készült lap, amelyet széles körben használnak az ipari és háztartási építkezésben, valamint a belsőépítészetben és a kertépítésben. Ez két lap megerősített ipari gipszkartonból áll, amelyek között egy ütésálló gipszréteg található.

Gipszkarton típusok

Többféle gipszkarton létezik, amelyek mindegyike két általános kategóriába sorolható – formális és informális.

A hivatalos típusok közé tartoznak a gyárak által gyártott, speciális jelöléssel ellátott típusok – “nedvességálló”, “tűzálló”, míg a nem hivatalos típusok közé tartoznak az anyag megnevezései az építési munkák szférája szerint, amelyben a legjobban használható – “mennyezet”, “boltív”, “dekor”, “fal”.

 1. Vízálló – ezt a típusú gipszkartont kifejezetten nedves helyiségekbe, például fürdőszobákba vagy zuhanyzókba történő beépítésre tervezték. Szerkezete nem közönséges, hanem viaszolt többrétegű lapot tartalmaz poliészteres zárványokkal, ami az egész lapot nemcsak a közvetlen vízbehatolással szemben teszi ellenállóvá, hanem a különböző folyadékoknak való tartós kitettséggel szemben is. A gipszhez egy kis műanyagot és poliésztert is adnak, hogy a tartalmat vízállóbbá és tartósabbá tegyék.
  A tűzálló gipszkarton egy olyan gipszkarton típus, amelyet kandallókba, szaunákba vagy kazánházakba való beépítésre terveztek; más szóval, tökéletes olyan helyiségekbe, ahol nyílt tűzforrások vannak, vagy olyan épületekbe, ahol folyamatosan magas hőmérsékletet tartanak fenn, és fennáll az öngyulladás veszélye. Az ilyen gipszkarton kartonburkolatának szerkezetéhez kis mennyiségű fóliát adnak, amely aktívan ellenáll a lap égésének. Magát a gipszet porított azbeszttel keverik, hogy erősebb gátat képezzen a tűzzel vagy magas hőmérséklettel szemben. Ezáltal a lemez nagyon ellenállóvá válik a nyílt lángnak való tartós kitettséggel szemben.
 2. Mennyezet. Ez a gipszkarton típus egy nagyméretű tábla. Kifejezetten tágas helyiségek mennyezetének felszereléséhez igazítva.
 3. Boltíves. Gipszkarton, amely egy speciális technológia szerint készül műanyag hozzáadásával, ami lehetővé teszi, hogy a tábla meglehetősen erősen hajlik, és lehetővé teszi a gipszkarton ívek beépítését.
 4. Díszítés. Vékony és durva textúrájú gipszkarton, amelyet a falak és mennyezetek domborzatának művészi kialakítására használnak a szobában.

Mi a legjobb gipszkarton?

Számos gipszkarton modell létezik. És mindegyiküket kifejezetten bizonyos körülményekre tervezték.

A legjobb rendszeres gipszkarton

A gipszkarton egy 2500 x 1200 x 12,5 mm-es szabványos méretű tábla, amely ennek az építőanyagnak a legelterjedtebb változata.

Számos gipszkartongyártó van, akik hosszú évek óta hitelesek az építőanyagok piacán. Ezek közé mindössze három vállalat tartozik: a Knauf (Németország), a Lafarge (Lengyelország) és a JSC “Gips” (Oroszország).

JSC “Gips”

Az egykori volgográdi gipszgyárban alapított vállalat jelenleg különféle gipsztermékeket, többek között építőipari gipszkartonokat gyárt.

A gyár termékei a legmodernebb európai technológia és a szovjet korabeli minőség keverékei. A fogyasztók hagyományosan a Volmát választják a legjobb gipszkartonlapnak a falakhoz, mivel a lapméret, a szilárdság és a tartósság kiváló arányban áll. A vállalat termékei magabiztosan éreztetik magukat mennyezeti csempeként, valamint válaszfalakként is.

“Knauf”

A világ legrégebbi gipszkartongyártó vállalata. A Knauf az ilyen típusú építőanyag feltalálója és a gipszkarton első tömeggyártója a világon. Ez a német cég hihetetlenül magas minőségi színvonalat állított fel, és még mindig nem csökkenti a lécet, különböző célokra különböző gipszkarton modelleket gyárt, és folyamatosan bővíti az anyag alkalmazási körét, nemcsak a gyakorlati építésben, hanem a belsőépítészet és a modellezés területén is.

“Knauf 2500x1200x9,5 mm.

A leggyakoribb gipszkarton, amelyet Európában, Oroszországban és a FÁK-országokban szinte minden építkezésen használnak. A nedvességálló és tűzálló társaitól abban különbözik, hogy vastagsága kisebb, 9,5 mm a 12,5 mm-rel szemben. Ideális mennyezetre vagy falburkolatra. Tökéletesen sík és sima felületének köszönhetően egyáltalán nem igényel semmilyen további bevonatot, kivéve az illesztések alapozását és a festést közönséges festékkel vagy “CP”-vel.

Előnyök:

 • Viszonylag kis súly – egy tábla súlya mindössze 17,5 kg, így általában nem okoz gondot a szállítás, a szállítás és a telepítés;
 • A gipsz jól szigetel az esetleges vízzel vagy lángokkal való érintkezés ellen;
 • Nagyon jól hajlik, ami lehetővé teszi sima mennyezetek, íves nyílások és bármilyen más építészeti ötlet létrehozását a gipszkarton segítségével;
 • Nagyon rosszul vezeti a hőt, aminek köszönhetően a helyiség hőszigetelésének további forrásaként szolgál, nem engedi ki a hőt, és fenntartja az épület állandó klímáját;
 • Nagyon nagy, 800 kg/m3 sűrűségű;
 • A csomagban egyszerre 68 lap található;

Hátrányok:

 1. A lap félköríves széle több munkát igényel az illesztéseknél és sok alapozást;
  A táblák gyakorlatilag gőz- és füstzáróak, ezért tartózkodni kell a fürdőszobákban, szaunákban, kandallószobákban stb. történő beépítésüktől.

“Gyproc.

A Gyproc egy norvég vállalat, amely már régóta mércéül szolgál a sima falak, mennyezetek és válaszfalak készítésében. Skandináviában a súlyos időjárási viszonyok bizonyos szempontból összehasonlíthatók Oroszország éghajlati övezeteivel, így azok az építőanyagok, amelyek az északi országokban bizonyítottak, és ideálisak a hazai fogyasztók számára.

Lafarge

A különböző építőanyagokat gyártó lengyel vállalatot régóta Nyugat-Európa egyik legjobb gipszkartongyártójának tartják.

Lengyel gipszkarton némileg különbözik versenytársaitól a táblák mérete – ezek kisebbek, és a szín – a termékek Lafarge kellemes krémszínű helyett a szokásos matt.

A műszaki jellemzői gipszkarton nem rosszabb, mint az orosz és skandináv társaik, hogy a legmagasabb minőségű termékek.

“Lafarge Standard 2500x1200x12,5mm.

A Lafarge gipszkartonlapok standard képviselője. A táblák műszaki jellemzőikben nem különböznek német társaiktól. Az egyetlen kivétel a szín – a lengyel vállalat három színben – szürke, világosszürke és bordó – gyártja az építőanyagot, ami lehetővé teszi, hogy a táblákat a beépítés után hasonló színűekkel fedjék be, nem kell attól tartani, hogy a külső panel világos színe átvilágít a tapétán vagy egy vékony festékrétegen.

Előnyök:

 • Bővített színpaletta, amely lehetővé teszi az épület topográfiájának összetettebb manipulálását;
 • Az egyes lapok rugalmassága akár 2000 mm-ig is terjedhet, ami lehetővé teszi a meglehetősen meredek ívek, mennyezeti átjárók beépítését, valamint a falak és mennyezetek lebegő domborzatának modellezését;
 • Egy standard csomagban 50 lap van;
 • Egy lemez súlya mindössze 10 kg, ami megkönnyíti a szállítást, a szállítást és a telepítést;
 • Alacsony ár: 150r laponként.

Hátrányok:

A tábla a beszerelés előtt csiszolópapírral vagy durva rongyal történő extra megmunkálást igényel.

A legjobb nedvességálló gipszkartonok

A nedvességálló gipszkarton csak abban különbözik a közönséges gipsztől, hogy maga a gipsz más összetételű, valamint a megerősített kartonfalak, amelyek speciális kezelésen esnek át, és speciális vízálló összetétellel vannak bevonva. Az ilyen anyag nem csak nem lép kölcsönhatásba a vízzel, és nem impregnálódik vele, hanem sikeresen taszítja a folyadékot a felületéről, és mindig száraz marad.

“Volma nedvességálló 2500x1200x12.5mm”.

Az egyik legjobb gipszkarton WC-k, fürdőszobák falainak burkolására vagy nedves helyiségek válaszfalainak kialakítására. Az egyes táblák bevonata vízlepergető oldattal van impregnálva. Tartósságuk mellett a táblák sima, egyenletes felülettel rendelkeznek, amelyet csak vízlepergető festékkel vagy “EC”-vel kell bevonni, alapozó, töltőanyag vagy más, a falfelület kiegyenlítésére szolgáló eszköz használata nélkül.

Előnyök:

 • Hazai gyártás, nincs további beszerzési vagy szállítási költség;
 • Higiénikus alap, amely nem hajlamos a penész- vagy gombásodásra;
 • A két gipszréteg között középen egy meglehetősen vastag üvegszálréteg található, amely pozitívan befolyásolja a vázszerkezet szilárdságát és a lemez egészének víztaszító képességét;
 • Könnyen vágható, akár egy közönséges irodai késsel is;
 • Könnyen szállítható – egy szabványos teherautóba 16 doboz, egyenként 49 lapot tartalmazó doboz fér el;
 • Speciális hatóanyagokkal impregnálva, amelyek megakadályozzák a nedvesség megjelenését és behatolását a lap belsejébe;
 • Sima felület durva textúra nélkül;
 • Könnyen telepíthető télen további fűtőforrások nélkül;
 • Alacsony ár.

Hátrányok:

 • A közvetlen beépítés előtt a deszkát egy kis csiszolópapírral kell kezelni, valamint a végeket le kell ferdíteni a kötések légmentesebb lezárása érdekében;
 • Egy lap súlya 26 kg, ami nagy kényelmetlenséget jelent az anyag berakodásánál, szállításánál és beépítésénél.

“Knauf nedvességálló 2500x1200x12,5mm”.

A cég nedvességtaszító anyaglemezei nagyon népszerűek a külföldi és a hazai építőanyag-piacon. Ideális magas páratartalmú helyiségek burkolására. A speciális impregnálásnak köszönhetően nemcsak a helyiség falait védi a nedvességtől, hanem el is távolítja a nedvességet a helyiségből, így az épület klímája szárazabbá válik. Tökéletesen ellenáll még a nagy vízfolyásoknak is, jól tartja az alakját, és idővel sem deformálódik.

Előnyök:

 1. A 12,5 cm vastagságú lapnak köszönhetően nagy a panel szilárdsága;
 2. Szabadon álló, szabadon álló válaszfalként is használható, amennyiben fémkerettel rendelkezik;
 3. Ütésálló;
 4. Ellenáll a deformációnak és a nagy nyomásnak;
 5. Kiváló hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, szinte teljesen elzárja az összes hang és a különböző típusú zajok útját;
 6. Aktívan megakadályozza a nedvesség behatolását;
 7. Ellenáll a hosszan tartó vízzel való érintkezésnek;
 8. Ellenáll a magas hőmérsékletnek és a hosszan tartó tűznek való kitettségnek;
 9. Fokozott nedvességállóság;
 10. Nem veszíti el alakját és tulajdonságait még többszöri nedves-száraz ciklusok után sem;
 11. Aktívan melegen tartja a beltéri klímát;
 12. Hatalmas, egyenként 52 lapból álló csomagokban kapható.
 13. Hátrányok:
 14. Minden egyes deszkának félköríves vágott éle van, emiatt több befejező anyagra van szükség a deszkák közötti hézagok tömítéséhez;
 15. A beépítéshez nagy mennyiségű hely szükséges, mivel a lemezek nagy méreteik miatt szűk helyeken dolgozva megsérülhetnek;
 16. Egy panel súlya körülbelül 25 kg, ami bizonyos nehézségeket okozhat az anyagok szállítása és a velük való munka során.
 17. Magas ár, 345 rubeltől anyagpanelenként.

A legjobb tűzálló gipszkarton

A tűzálló gipszkartonlapot a nedvességállóval analóg módon állítják elő, de a falak bevonatát egy kicsit másképp használják, a gipsz összetételét ennek megfelelően megváltoztatják, hogy a tűz ne érintkezzen a lemezekkel borított felülettel. Ez az anyag aktívan ellenáll a tűznek, megakadályozva, hogy a lángok felhevítsék a felületét. Egy intenzív tűz esetén a gipszkarton felületét korom vagy akár korom is boríthatja, de biztos lehet benne, hogy a szoba falai a legkisebb mértékben sem sérülnek.

“KnaufGPB – DFH-2 nedvességálló 2500x1200x12,5mm”.

A Knauf meggyőző választ ad arra a kérdésre, hogy melyik gipszkarton a legjobb olyan helyiségek falaihoz, ahol állandóan magas hőmérséklet uralkodik. Ennek a modellnek valóban elképesztő tulajdonságai vannak. A szokásos tűzállóság mellett a gipszkarton felülete a felületi bevonat rendkívül alacsony hővezető képessége miatt képes csökkenteni a tűzveszélyt. Más szóval, gyakorlatilag lehetetlen felmelegíteni a lapot és a környező felületet, és nagyon magas hőmérsékletnek kitenni, mielőtt a bevonat deformálódna vagy tűzben megfeketedne.

De még ez sem volt elég a német tervezőknek, akik úgy döntöttek, hogy a gipszkarton műszaki jellemzőit kiegészítik a vízállósággal, így az egyszerre víz- és nedvességtaszítóvá válik. A kartonlapok közötti vakolatot egyszerre két speciális oldattal impregnálják, amelyek megakadályozzák, hogy felmelegedjen vagy átázzon a víz által, még akkor is, ha mindkét elemnek hosszú ideig ki van téve.

Előnyök:

 • A lap minden oldalának szélei szépen fel vannak göngyölve kartonkötésekkel;
 • A táblák felszerelésekor a lapok közötti rés minimális, és könnyen kitölthető gittal;
 • A gipszkartont impregnáló ragasztó speciális összetétele jobb kötést biztosít a gipszkarton és a gipszkarton között;
 • Nem igényel további bevonatot semmilyen más befejező anyaggal, mint a közönséges festék vagy “EC”;
 • Nem tartalmaz semmilyen egészségre veszélyes vagy mérgező összetevőt;
 • Egy csomagban egyszerre 52 nagy lap van;
 • Ütésálló;
 • Nem hajlamos a vetemedésre vagy az idő múlásával bekövetkező romlásra;
 • Nagymértékben szigetel, így kellemes szobaklímát biztosít;
 • Tökéletes hangszigetelés.

Hátrányok:

 • Magas ár – 440r-tól laponként;
 • Az egyes lapok nagy súlya – akár 30 kg.

“GurrusAqua Strong 2500x1200x15mm.

A skandináv minőség már régóta az egyszerűség szimbóluma és a szobatulajdonosok nyugalmának záloga. Egy olyan modell, amely nemcsak vastagságban és méretekben, hanem műszaki jellemzőkben is jelentősen felülmúlja versenytársait, ami egyértelműen bizonyítja, hogy melyik gipszkarton a legjobb az ipari helyiségek és kazánházak falaihoz.

Maguk a lemezek erősebbek és durvábbak, mivel kazánházakba, gyárakba és raktárakba való beépítésre tervezték őket. Ezek pincékben és garázsokban is elhelyezhetők.

A speciális impregnálásoknak és adalékanyagoknak köszönhetően a lemezek aktívan ellenállnak a nyílt lángoknak és a víznek való tartós kitettségnek, ami ideális anyaggá teszi őket egy vidéki ház szaunájának vagy fürdőházának burkolására.

Előnyök:

 1. Megerősített lemezszerkezet, amely lehetővé teszi a gipszkarton beépítését még ipari kazánokba is;
 2. Aktívan ellenáll a nyílt égésnek, könnyen ellenáll a lap felületén a nyílt lángnak való hosszabb ideig tartó expozíciónak;
 3. Nem gombásodik, még akkor sem, ha hosszabb időre vízbe merítik;
 4. Kiváló hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik;
 5. Nagy sűrűségének köszönhetően ellenáll a felületi kopásnak;
 6. Ütésálló.
 7. Hátrányok:
 8. Magas ár – 470 p táblánként;
 9. Nagyon nehéz – egy lap súlya körülbelül 35 kg;
 10. Nem hajlik jól, ami lehetetlenné teszi az ívek beépítését vagy a lapok dekorációs gipszkartonként való használatát.

Fontos információk

A gipszkartont szigorúan a rendeltetésszerű használatnak megfelelően kell megvásárolnia. Ha például egy fürdőszobát kíván burkolni, nedvességálló gipszkartont kell vásárolnia. Ha olyan helyiségről van szó, ahol fennáll a tűzveszély, tűzálló gipszkartont kell vásárolnia. Egy átlagos, nedvesség és tűzveszély nélküli helyiséget bármilyen típusú gipszkartonnal ki lehet bélelni.

Vegye figyelembe a lemez vastagságát is – a vékonyabb modellek lakóterekbe ajánlottak, de a vastagabb és erősebb lemezek háztartási és ipari épületekbe.

Szavazzon erre a minősítésre!

 

Megjegyzés hozzáadása

Legutóbbi hozzászólások