Szép Kártya: megszűnő havidíj

A K&H Bank felfüggeszti a lejárt vagy hamarosan lejáró K&H SZÉP Kártya egyenlegek utáni 3 százalékos havi díjat. Az intézkedés több mint 34 ezer K&H-s kártyabirtokost érint

A döntés a Kormányrendelettel összhangban született és a 2017-ben és a 2018-ban utalt, de fel nem használt egyenlegekre egyaránt vonatkozik, és a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig lesz érvényben. Az intézkedés több mint 34 ezer K&H-s kártyabirtokost érint, a fel nem használt összegek 80 százalékát pedig a május végén lejáró egyenlegek teszik ki. 2020 márciusában a koronavírus járványnak köszönhetően a költések húsz százalékkal estek vissza.

A járványhelyzetre való tekintettel új rendeletet hozott a kormány a SZÉP Kártyák felhasználásának feltételeiről. Ennek értelmében 2020. április 6-tól felfüggesztette a lejárt vagy a későbbiekben lejáró SZÉP Kártya egyenlegek 3 százalékos havi díj terhelését a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig, s így a 2017-ben és 2018-ban feltöltött egyenlegek után sem kerülhet díj felszámításra. A Bank a legújabb Kormányrendelet megjelenése előtt, március 31-én már döntött arról, hogy 2020. április és május között eltörli ezt a díjat.

A jelenlegi intézkedés több mint 34 ezer K&H-s kártyabirtokost érint, a fel nem használt összeg 45 százaléka a szállás, 33 százaléka a vendéglátás, 22 százaléka pedig a szabadidő alszámlán maradt meg. A megoszlást tekintve a 2017-ben utalt összegek 20 százalékát, míg a 2018-ban utalt, idén májusban lejáró egyenlegek pedig a 80 százalékát teszik ki. A Bank a havi díj terhelés visszaállításának időpontjáról, valamint a díjterhelés mértékéről a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napon belül fogja tájékoztatni a lejáró egyenleggel rendelkező kártyabirtokosokat, a rendeletnek megfelelően.

A vírusjárvány miatt a K&H SZÉP Kártya költések összege 2020 márciusában 2019 márciusához viszonyítva 7 százalékot, míg az előző havi, 2020. februári költésekhez képest 20 százalékot csökkent. A legnagyobb visszaesés a szállás alszámlán való költésekben volt tapasztalható, ahol a márciusi költések az előző havi 55 százalékát érték csak el.

Márciusban a munkáltatók által utalt SZÉP Kártya juttatások összege nem mutatott csökkenést, így a költések visszaesése miatt a K&H SZÉP Kártyákon halmozódó összegek jelentősen, 10 százalékkal növekedtek a februárihoz képest. A kormány várható gazdasági intézkedései miatt még tovább emelkedhet a K&H SZÉP Kártyákon található összeg, mivel többek között 4 százalékra csökkentik a SZÉP Kártya juttatások után fizetendő szociális hozzájárulási adót június 30-ig, valamint megemelik a kedvezményes adózással nyújtható SZÉP Kártya juttatás keretösszegét: a közszférában 200 ezerről 400 ezer forintra, a versenyszférában 450 ezerről 800 ezer forintra.

 

(forrás: doingGood)

Kövess minket a Facebookon is!

Címkefelhő

Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás